Alias

Alias on verkkotunnuksen vaihtoehtoinen nimi, jonka avulla olemassa olevan virtuaalipalvelimen kanssa voidaan käyttää toisen nimistä Internet-osoitetta.

Alias-verkkotunnuksen tilaaminen

Alias-verkkotunnuksen tilaaminen on mahdollista Minu Zone:ssa Palvelujen yleiskatsaus hallinnon kautta, Webhotelli-> Verkkopalvelin -> Aliaksen tilaaminen.

Lisätieto

Alias lisätään järjestelmään automaattisesti. Lisäyksen yhteydessä ohjataan myös verkkotunnuksen A-tietue oikeaan IP-osoitteeseen edellyttäen, että verkkotunnus on rekisteröity Zonessa ja käyttää Zoneen nimipalvelimen tietueita.

Kun alias lisätään, verkkotunnuksen omistaja tarkistetaan, mikä estää jonkun toisen verkkotunnuksen uudelleenohjauksen.

Olemassa olevien aliasten tarkistaminen

Saat yleiskatsauksen virtuaalipalvelimeen tällä hetkellä lisätyistä aliakseista virtuaalipalvelimen ylläpidon Palvelujen yleiskatsaus -osiossa, klikkaamalla Webhotelli:a. Alias-osiossa näet alias-verkkotunnuksen nimen sekä kohdeisäntäkoneen, johon verkkotunnus osoitetaan. Samassa valikossa voit myös poistaa aliaksen napsauttamalla punaista rastia aliasverkkotunnuksen vieressä.

Pääverkkotunnus

Pääverkkotunnus on virtuaalipalvelin, joka omistaa maksullisen paketin. Pääverkkotunnukseen on mahdollista lisätä vapaita Alias nimiä. Aliaksen määrää ei ole rajoitettu.

Tekninen info

Teknisesti Alias lisätään direktiivinä Apache-verkkopalvelimen ServerAlias-olioon. Kun asiakas tekee pyynnön alias-verkkotunnukselle, sama verkkotunnus pysyy näkyvissä selaimen osoitepalkissa, eikä palvelinpuolella suoriteta automaattista uudelleenohjausta. Jos uudelleenohjaus pääverkkotunnukseen kuitenkin tehdään, sen tekee sovellus (esim. WordPress) itse.

SSL-varmenne

Jos pääosoitteessa on käytössä Let’s Encrypt SSL -sertifikaatti, kaikki alias-verkkotunnukset lisätään automaattisesti SAN-luetteloon (Subject Alternative Name). (Tämä pätee kuitenkin vain, jos alias todella osoitetaan palvelimelle ja palvelin voi todistaa, että sillä on oikeus käyttää alias verkkotunnusta).

Sähköposti

Jos aliverkkotunnus on olemassa, kaikki sähköpostiosoitteet ohjataan automaattisesti pääverkkotunnukseen. Jos esimerkiksi osoite on info@peadomeen.ee, myös osoitteeseen info@aliasdomeen.ee lähetetyt sähköpostit saapuvat kyseiseen postilaatikkoon. On myös sallittua lähettää sähköposteja webmailin ja smtp-palvelimen kautta osoitteeseen @aliasdomeen.ee.

Eri sisällön näyttäminen aliverkkotunnuksella

Oletusarvoisesti aliverkkotunnus näyttää aina pääverkkotunnuksen sisällön. Jos haluat näyttää eri sisältöä aliverkkotunnuksessa, on käyttää eri vaihtoehtoja:

a) Aliaksen lisääminen aliverkkotunnukselle
Teknisesti helpoin tapa on lisätä pääverkkotunnukselle aliverkkotunnus. Esimerkiksi alias.peadomain.ee ja lisää alias tälle aliverkkotunnukselle. Tämä vaihtoehto sopii, jos haluat ohjata vain etusivun, sillä sähköpostin uudelleenohjausta ei tapahtu.

b) Suorat .htaccess-pyynnöt eri skripteille.
Tämä vaihtoehto edellyttää teknisiä taitoja. Esimerkkejä .htaccess-tiedoston uudelleenkirjoitussäännöistä.

Ohjaaminen

Jos haluat ohjata kaikki verkkotunnukset kokonaisuudessaan pääverkkotunnukseen, sinun on tehtävä .htaccess-tiedosto, jossa on ohjain, joka ohjaa pyynnön pääverkkotunnukseen, jos pyyntö ei koske pääverkkotunnusta. Esimerkiksi:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^peadomeen.ee$ [NC]
RewriteRule .* https://peadomeen.ee%{REQUEST_URI} [R=301,L]

On helpompaa käyttää URL-osoitetta, joka osoittaa aliverkkotunnuksen pääverkkotunnukseen.

Updated on 2. Nov 2021