Verkkotunnus

Verkkotunnus (usein käytetään myös nimeä domain) tai toimialueen nimi on tunniste, joka edustaa DNS:n (Domain Name System) ainutlaatuista osajoukkoa. Oma verkkotunnus on edellytys monien Internetin tarjoamien ominaisuuksien, kuten kotisivujen ja sähköpostin, käyttämiselle.

Verkkotunnus koostuu pisteellä erotetuista merkeistä. Pisteen oikealla puolella oleva merkki edustaa Top Level Domain (TLD) -verkkotunnusta, joka on DNS-hierarkkisen rakenteen korkein taso. Maailmassa on nykyään monia TLD:itä ja jokaisella maalla on oikeus omaan ISO-maakoodin TLD:ään, ja lisäksi joukko yleisiä aluetunnuksia on otettu käyttöön, ja niistä tunnetuimmat ovat COM, NET ja ORG. Suomalainen huipputason verkkotunnus on .FI, Euroopan unionin aluetunnus on .EU ja Ruotsin aluetunnus on .SE.

Hyvä esimerkki yleisestä verkkotunnuksesta on ZONE.FI. Jos luet verkkotunnuksen nimeä oikealta vasemmalle, ensimmäinen merkki on Top Level Domain FI, joka tarkoittaa Suomea, ja toinen merkki on sana ZONE. Verkkotunnuksen rekisteröijä on Zone Media OY ja se sisältää yrityksen tavaramerkin Zone. Tällainen kaksimerkkinen verkkotunnus tunnetaan myös toisen tason aliverkkotunnuksena.

Usein törmäämme myös DNS-hierarkiassa alempana oleviin verkkotunnuksiin, kuten www.zone.fi. Tämä verkkotunnus sisältää ylätason verkkotunnuksen FI ja toisen tason aliverkkotunnuksen lisäksi myös kolmannen tason aliverkkotunnuksen www.

Internetissä on tullut tavaksi, että kolmannen tason aliverkkotunnus, joka sisältää WWW-merkin, ja toisen tason aliverkkotunnus tarkoittavat myös verkkotunnukseen liittyvää verkkosivustoa isännöivää palvelinta. Zone Media -sivustolle pääsemiseksi sinun tarvitsee vain kirjoittaa selaimen osoiteriville zone.fi tai www.zone.fi.

IDN verkkotunnus

Suomessa on myös mahdollista tilata IDN-verkkotunnus (suomen kielessä käytetyt ä, å, ö, ü ja kyrilliset aakkoset), missä merkit ovat non-ASCII-merkkejä. Sama koskee ruotsin å, romania ș, kreikkalaisia ​​ja kyrillisiä aakkosia. Saman aikana täytyy huomioita paria tärkeäta aspektia, mistä saa lukea TÄÄLTÄ.

Jos sulla on jo .fi verkkotunnus, Suomessa on myös mahdollista tilata IDN-verkkotunnus (suomen kielessä käytetyt ä, å, ö, ü ja kyrilliset aakkoset), missä merkit ovat non-ASCII-merkkejä.

Yleiset ehdot verkkotunnuksia tilatessa

Jokaisen verkkotunnuksen nimen on oltava yksilöllinen ja yleensä verkkotunnuksen on täytettävä seuraavat ehdot:

• verkkotunnuksen nimi saa olla vähintään 2 merkkiä pitkä,
  • INFO-verkkotunnuksen vähimmäispituus on 3 merkkiä,
  • verkkotunnuksen nimi voi sisältää kirjaimia ‘a-z’ , numeroita ‘0-9’ ja yhdysviivan ‘-‘,
  • verkkotunnuksen nimi voi olla enintään 63 merkkiä pitkä,
  • verkkotunnuksen nimi ei saa alkaa yhdysmerkillä,
  • jotkin verkkotunnukset eivät välttämättä sisällä väliviivaa kolmantena ja neljäntenä merkkinä.

Internetiin kytkettyjen tietokoneiden tai palvelimien verkkotunnuksille on ominaista, että niiden numeeriset IP-osoitteet on liitetty niihin DNS-järjestelmässä. Esimerkiksi verkkotunnus www.zone.fi liittyy IP-osoitteeseen 185.31.241.16. DNS-hierarkiassa on mahdollista mennä vieläkin syvemmälle. Esimerkiksi on mahdollista luoda domain-nimi viisi.neljä.kolme.kaksi.yksi.vyöhyke.fi ja tämä olisi täysin oikea verkkotunnus.

Päivitetty 30. Aug 2024